Стресът в ежедневието ни води до повишен риск от развитие на

...
Стресът в ежедневието ни води до повишен риск от развитие на
Коментари Харесай

Високата консумация на сол води до стрес

Стресът в всекидневието ни води до нараснал риск от развиване на разнообразни болести, само че също по този начин въздейства и на питателните ни привички. Често прибягваме до подготвени хранителни артикули и произведения, които съдържат високи количества сол. Това, от своя страна, може да е обвързвано както с нараснал сърдечносъдов риск, по този начин и с повишено задържане на течности и нарушен баланс на телесното тегло.
Прочетете още
От друга страна, високата консумация на сол може да бъде обвързвана с нараснали равнища на стрес в всекидневието. Излишъкът от натрий в организма води до увеличение на стресовите хормони. Това е посочило изследване, извършено от Университета в Едимбург. Световната здравна организация - СЗО предлага дневно да се употребяват по-малко от 5 грама сол, само че по-голямата част от популацията в международен мащаб употребява сред 9 и 12 грама дневно, което е двойно количество. Прекомерната консумация на сол благоприятства развиването на хипертония, само че също по този начин усилва риска от инфаркт, инсулт и съдова деменция.

Ефектът на солта върху сърдечносъдовото здраве е задълбочено изследван, само че не е било открито въздействието на солта върху емоционалното здраве и държанието. Учените от Университета в Едимбург са наблюдавали въздействието на несъразмерната консумация на сол при лабораторни модели. Установено е, че солта освен е увеличавала секрецията на стресови хормони, само че също така доста е влошавала отговора към стресови обстановки в околната среда. Високата консумация на сол е обвързвана и с нараснала интензивност на някои гени, които отговярат за синтезата на протеини в мозъка, които имат значение за отговора на организма спрямо стреса.

Определени са два вида стрес - позитивен, който е обвързван с обособяване на хормони, които усъвършенстват мускулната, сърдечната и мозъчната активност - това е по този начин нареченият еустрес; докато отрицателният стрес - дистресът затруднява функционалностите на организма и е обвързван с нараснал риск от развиване на голям брой болести. Учените са открили, че несъразмерната консумация на сол усилва равнищата на стресовите хормони без ясна причина за това. Солта трансформира метода, по който мозъкът се оправя със стресовите обстановки и по този

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР